Oma kädenjälki näkyviin

Ennen kuin uusi henkilönostin löytää tiensä suunnittelupöydältä loppukäyttäjälle, on välissä monta vaihetta prototyyppien luomisesta asiakastesteihin. Dinoliftin suunnittelu- ja tuotekehityspäällikkö Santtu Siivola avaa tuotekehityksen polkua ja omaa 22-vuotista taivaltaan yrityksen leivissä.

Harvoin on sellaista hetkeä, jolloin Dinoliftin suunnittelu ja tuotekehitysosasto ei pakertaisi uusien projektien parissa. Tuotekehityksessä työskentelevät suunnittelevat markkinoille uudet Dinoliftin nostimet, ja kehittävät viimeisimpiä Dinoliftin innovaatioita yhdessä myyntitiimin kanssa.

Vuoden tuotteen palkinnon IAPAsissa pokannut DINO 230VTH hybridinostin on myös tämän osaston kädenjäljen tulosta.

”Nytkin meillä on kaksi uutta projektia tulilla, joista toinen on asiakastestivaiheessa”, paljastaa Santtu Siivola, joka työskentelee Dinoliftin suunnittelu- ja tuotekehityspäällikkönä. ”Me olemme vastuussa siitä, että Dinoliftin tuotteet vastaavat asiakkaidemme tarpeisiin ja ovat teknisesti toimivia.”

Suunnittelussa ja tuotekehityksessä työskentelee monipuolinen joukko asiantuntijoita. Reilu kymmenhenkiseen osastoon mahtuu mukaan mekaniikkasuunnittelijoita, sähkö- ja ohjausjärjestelmien asiantuntijoita, hydrauliikkasuunnittelijoita, tyyppihyväksyntäinsinööri sekä tekninen dokumentoija. Jotta uudet nostinmallit näkisivät päivänvalon, tarvitaan kaikkien panosta ja yhteen hiileen puhaltamista.

”Jotta uusi projekti saadaan suunnittelupöydältä tuotantoon ja viimein loppukäyttäjälle, voi koko prosessi kestää 1,5–3 vuotta. Kaikki riippuu siitä, mitä ollaan tekemässä”, Siivola valaisee. ”Olemassa olevien mallien päivityksessä menee luonnollisesti vähemmän aikaa kuin täysin uusien nostinmallien kehityksessä.”

Samalla osastolla työskentelevä ylläpitosuunnittelutiimi on vastuussa sarjatuotantokoneiden kehityksestä ja optimoinnista.

”Uusien nostinmallien kehittämisen lisäksi erittäin tärkeä osa työtämme on ratkaista nostinten toimintaongelmia”, Siivola sanoo. ”Loppukäyttäjien palaute saavuttaa meidät usein jälkimarkkinoinnin kautta. Toimintaongelmat otetaan tosissaan, sillä ne voivat pahimmillaan vaarantaa työturvallisuuden. Ongelmia ei lakaista maton alle, ja siitä saammekin usein positiivista palautetta – hommat hoidetaan kuntoon.”

 

Dinolift_Santtu_Siivola_pic1 (1)

Parasta työssä on nähdä omien ideoiden todeksi tuleminen suunnittelupöydältä sarjatuotantoon saakka, Santtu Siivola kertoo.
Kuva: Dinolift


Vaikuttamisen mahdollisuus

 

Mekaniikkasuunnittelijaksi alun perin kouluttautuneen Siivolan matka Dinoliftillä alkoi 90-luvun loppupuolella ja kuten usein tuppaa käymään, sattumalla oli näppinsä pelissä tässäkin tapauksessa.

”Olin viimeistelemässäni diplomityötäni ja työpaikka oli pedattuna eräässä firmassa. Yrityksen sisäisten muutosten seurauksena en kuitenkaan saanut työpaikkaa”, kertoo Siivola. ”Harmistuneena lueskelin eräänä päivänä lehden työpaikkapalstaa, ja silmiini sattui avoin työpaikka Dinoliftillä, Loimaalla. Ja tässä sitä nyt ollaan.”

Muutto Loimaalle tapahtui välittömästi työpaikan vastaanoton jälkeen, ja Siivola onkin tykästynyt pieneen paikkakuntaan ja sen henkeen.

Entä mikä on saanut Siivolan viihtymään Dinoliftin leivissä?

”Työnkuvani on monipuolinen ja kehittynyt vuosien varrella. Pienen yrityksen eduksi voisi lukea ehdottomasti sen, että omat ideat saa välitettyä johtoportaaseen asti ja omaan toimenkuvaan pääsee vaikuttamaan”, hän alleviivaa. ”Oman työnjäljen pääsee näkemään läheltä, kun tuotanto sijaitsee samalla tehdasalueella. On palkitsevaa nähdä koko prosessi ja lopputulos.”

Muiksi eduiksi mies listaa työn joustavuuden suhteessa henkilökohtaisiin menoihin sekä etätyömahdollisuuden, joka oli olemassa jo ennen koronaa.

”Toimistomme on vierekkäin myynti- ja markkinointitiimien kanssa, joten kommunikointi osastojen välillä on kätevää. Toisaalta hybridityöskentely on vakiintunut osaksi tiimimme työskentelytapaa”, Siivola sanoo. ”Täällä ollaan myös joustavia sen suhteen, jos tulee yllättäviä henkilökohtaisia menoja, ja tarvitsee vapaata töistä. Joustavuus pätee toki molempiin suuntiin”, hän huomauttaa.

 

Suunnittelu 16062022 vaaka

Suunnittelu ja tuotekehitysosaston tiimissä arvostetaan yhteen hiileen puhaltamista.

Kuva: Dinolift

 

Teknologiakehityksen kärjessä
 

Suunnittelussa ja tuotekehityksessä toimivien työntekijöiden määrä on lähes tuplaantunut viimeisen viiden vuoden aikana, ja maltillinen kasvu tulee todennäköisesti jatkumaan. Osaston keski-ikä on tällä hetkellä noin 35-vuotta.

Suunnittelijoiden teknisestä tuesta ja käytännön ongelmanratkaisusta vastuussa oleva Siivola pitää koko osaston lankoja käsissään. Hyvä yhteishenki kantaa stressaavissakin hetkissä. Isossa toimistossa yksilö saattaa hukkua muiden joukkoon, mutta Dinoliftillä kaikki tuntevat toisensa ja yhdessä tekemistä arvostetaan yksittäisten tähtipelaajien sijaan.

Dinoliftin vuosittain teettämässä henkilöstökyselyssä suunnittelu ja tuotekehityksessä työskentelevien tyytyväisyys oli tänä vuonna yli suomalaisten työssäkäyvien keskiarvon. Kiitosta annettiin muun muassa uuden teknologiakehityksen seuraamisesta ja sovellutuksista työssä. Lisäksi mainittiin byrokratian vähyys, joka Siivolan mukaan viittaa omien ideoiden kommunikoinnin ja toteutuksen helppouteen sekä muihin vaikuttamismahdollisuuksiin.

Suunnittelun ja tuotekehityksen parissa työskentelevien panos on merkityksellistä, sillä juuri he pitävät huolen siitä, että nostinten operoijat voivat tehdä työnsä turvallisissa olosuhteissa. Miltä tämän osaston lähitulevaisuus näyttää konkarin silmissä?

”Viimeistelemme tällä hetkellä DINO 230VTH -mallia sarjatuotannon aloittamista varten ja parantelemme sitä kenttätestissä saatujen palautteiden mukaan. Odotamme päätöstä erään uuden projekti aloituksesta, mutta tästä en voi paljastaa enempää”, Siivola sanoo hymyillen. ”Mutta tulevaisuus näyttää erittäin lupaavalta.”

 

Subscribe


Blog search